Kupno nowego noża nie jest tak prostym zadaniem, jak może wydawać się na pierwszy rzut oka. Podczas wizyty w sklepie powinniśmy zwrócić uwagę na kilka parametrów. Jednym z nich jest wartość HRC. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Jaki nóż okaże się w kuchni niezastąpiony? Sprawdź nasze rady!
HRC, czyli skala twardości Rockwella
Jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na jakość stalowego noża jest twardość ostrza wyrażona w skali Rockwella (czyli określona ilość stopni HRC). Zasada jest prosta – im cyferka wytłoczona na nożu jest wyższa, tym stal użyta do produkcji ostrza jest mocniejsza i twardsza, a co za tym idzie – lepiej spełnia swoją funkcję. Noże o niskiej wartości HRC będą szybciej się tępić, a z czasem kruszyć i pękać.
Liderem w produkcji wysokiej klasy noży o nieprzeciętnej jakości są Japończycy, którzy w swoich kuchniach używają noży o twardości 66 czy 67 stopni w skali Rockwella. Noże produkowane przez europejskich producentów osiągają maksymalnie 59 stopni. Warto wiedzieć, że pozornie mała różnica w wartościach w wysokości jednego stopnia jest podczas użytkowania bardzo mocno odczuwalna.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Aby świeży nabytek do kuchni służył przez wiele lat, a jego użytkowanie było w pełni bezpieczne, warto pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim, zwróć uwagę na rękojeść noża. Rączka powinna być odpowiednio wyprofilowana i pewnie siedzieć nawet w mokrej dłoni. Ostrze nie będzie rdzewieć i niszczeć, jeśli stal nierdzewna użyta do produkcji ostrza będzie wzbogacona o nikiel, chrom molibden lub wanad. Jeśli producent nie umieścił na produkcie informacji na temat twardości noża, lepiej od razu poszukaj innego modelu. Zakupy warto zacząć od sprawdzenia oferty dostępnej na gerlach.pl, gdzie znajdziesz wysokiej klasy noże w atrakcyjnej cenie.